Miten valita oikea laite

Edellä kerroimme lyhyesti siitä, kuinka juuri oikean laitteen valitseminen voi tuottaa päänvaivaa. Tarjolla on niin kovin monenlaisia laitteita, että voi olla vaikea tietää, mikä laite olisi paras valinta juuri omia käyttötarkoituksia silmällä pitäen. Kehotimme sinua pohtimaan ainakin seuraavia kysymyksiä suunnitelessasi uuden tietokoneen ostoa: millaiseen käyttöön pääasiassa konetta käytät – tuleeko kone työ- vai harrastekäyttöön vai käytätkö sitä opinnoissasi, millaisia ominaisuuksia kaipaat koneeltasi ehdottomasti, kuinka paljon muistia koneessasi pitäisi olla, onko koneen ulkonäkö sinulle tärkeä ja kuinka paljon rahaa olet valmis käyttämään koneen ostoon?

Budjettisi toki asettelee raamit valinnallesi, mutta myös erilaisten laitteiden erilaisten ominaisuuksien huomioiminen on erittäin tärkeää, jotta tekisit juuri oikeanlaisen valinnan. Ei nimittäin voida aivan yksiselitteisesti sanoa, että jokin kone tai konetyyppi olisi ylivoimaisesti paras tai että joku kone tai konetyyppi olisi ylivoimaisesti huonoin – tämä riippuu niin suuresti siitä, mitä koneeltasi odotat ja millaiseen käyttöön sitä tarvitset. Runsaasti paikasta paikkaan liikkuvalle ja runsaasti sisältöä kuluttavalle kuluttajalle laadukas älypuhelin tai tabletti saattaa olla paras vaihtoehto, mutta jos sinun tulee myös tuottaa sisältöä laitteellasi, kannattaa harkita hyvän kannettavan tietokoneen ostamista. Se häviää todellisille mobiililaitteille kenties joissakin asioissa, mutta sisällön tuottamisessa se vielä hakkaa nämä helpommin mukana kuljetettavat laitteet mennen tullen. Jos budjettisi antaa myöten, hanki kaksi laitetta – toinen viihdekäyttöön ja toinen sisällön luomista varten.

Vinkkimme

– Mieti aivan ensimmäiseksi minkälaiseen käyttöön olet laitetta hankkimassa ja täyttääkö laite tarpeesi.

– Kerää tietoa ja käyttökokemuksia erilaisilta alan keskustelupalstoilta sekä tuttaviltasi. Millaiset laitteet on koettu hyviksi ja millaisista laitteista muilla käyttäjillä on ollut huonoja kokemuksia?

– Jos budjettisi on kovin pieni, kannattaa olla erityisen tarkkana siitä mitä ostat. Kaikista edullisimmista malleista ei tietystikään löydy kaikkia kalliimpien mallien ominaisuuksia, mutta voit tästä huolimatta löytää käyttökelpoisen koneen kevyttä kotikäyttöä silmällä pitäen myös pienellä budjetilla, kunhan vain pidät huolta siitä, ettei koneessa ole tingitty sen keskeisimmistä ominaisuuksista tavoiteltaessa mahdollisimman edullista hintaa. Pyri ostamaan mahdollisimman laadukas ja mahdollisimman hyvin toimiva kone sen budjetin rajoissa mikä sinulla on käytettävissäsi.

– Jos budjettisi on 500 euron alapuolella, voit olettaa saavasi koneen, jonka näytön resoluutio on luokkaa 1366×768 pikseliä ja jonka muisti on neljä gigaa. Kiintolevy tässä hintaluokassa on useimmiten 500 tai 750 gigaa.

– Yleensä koneista löytyy Wi-Fi, ääniliitäntä, muistikortinlukija, webcam, HDMI-liitännät, VGA-liitännät, USB-portteja sekä verkkojohtopaikka.

– Varmista, että koneessa on käyttötarkoitustasi silmällä pitäen riittävä määrä USB-portteja.

– Jos tarvitset DVD-asemaa, varmista, että sellainen koneesta löytyy. DVD-asemat ovat nimittäin alkaneet harvinaistumaan läppäreissä.

– Mieti minkä kokoisen näytön haluat ja tarvitset ja millainen suoritin koneessa tulisi olla. Pienempi näyttö on eduksi esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa sinun tulee matkustat paljon ja jossa sinun tulee kuljettaa laitetta usein mukanasi. Toisaalta suuri näyttö auttaa sinua tilanteissa, joissa teet töitä useammassa ruudussa yhtaikaa.

– Intelin Core-prosessorit sekä AMD:n A4- ja A6-mallit ovat suorittimien osalta suositeltava valinta. Kierrä sen sijaan vanhat Atomit sekä Intelin Celeronit kaukaa!

– Kellotaajuus ei enää ole hyvä keino mitata laitteen suorituskykyä eikä laitteen suurempi kellotaajuus enää nykyisin välttämättä tarkoita sitä, että laitteen suorituskyky olisi sellaista laitetta parempi, jonka kellotaajuus on pienempi.

– ARM-pohjaisilla suorittimilla toimivat edulliset Chromebookit saattavat olla suorituskyvyltään liian heikkoja monenlaiseen käyttöön eli mieti tarkasti, riittääkö näiden laitteiden suorituskyky sinulle.